Necesitatea psihologiei azi și mâine. Decât un prieten fals, mai bine un psiholog tăcut.

Fiecare dintre noi avem un prieten. Și prietenul are, la rândul lui, un prieten. Confidențialitatea se pierde printre cuvinte și sufletul rămâne la fel de gol, așa cum era la momentul destăinuirii în fața prietenului, de cele mai multe ori, iluzoriu și imaginar. Diferența dintre un prieten și un psiholog este confidențialitatea. Acolo unde ne-am deschis sufletul, tot în acel loc rămâne. Decât un prieten fals, mai bine un psiholog tăcut.

Astăzi putem alege

Pentru americani a avea un psiholog este un trend, o obișnuință și desigur, o normalitate. Pentru noi, europenii, din păcate, încă, nu este. În multe cazuri, devine stigmatizare faptul că ai fost la psiholog, ești arătat cu degetul, judecat. Și astăzi, în România, avem de unde alege. Există posibilitatea de a primi consultații și tratamente de la psihologi din cabinete de stat și private sau prin intermediul ong-urilor. Avem de unde alege, prin urmare nu putem invoca motivul financiar.

Mâine va fi obligativitate

Viitorul arată astfel: introducerea unui psiholog în toate clinicile, policlinicile și spitalele, de la consultația primară, pentru primul diagnostic. Nu se poate face o evaluare medicală fără existența unui punct de vedere psihologic. Toate bolile somatice au la bază o cauză psihologică. Peste un an sau peste zece, discuția cu psihologul va deveni obligatorie.

Invitație

Pe această cale, redacția Fii Infinit.ro invită toți iubitorii de psihologie să trimită materiale proprii, analize, care să ajute la evoluția societății noastre spre sănătate, armonie și împlinire sufletească pe e-mail: ligiabeatrice@yahoo.com

 

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu